A CETEMCOM Kft. részvételével szervezett 6 hetes képzés sikeresen lezárult, melynek alkalmából a 20 vietnami szakemberből álló csoport egy záróünnepségen átvehette a kiérdemelt okleveleket. A rendezvényre 2015. október 30-án került sor. A tanfolyam zárásaként a képzésen résztvevő szakemberek egy prezentációt mutattak be a Magyarországon töltött 6 hétről, mely alatt 4 hétig Budapesten a BME Nukleáris Technológiai Intézete biztosította az oktatást, 2 hétig pedig az MVM Paksi Atomerőműben bővíthették ismereteiket.


A résztvevőknek - a sikeres prezentációjuk után - ünnepélyes keretek között Dr. Czifrus Szabolcs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézetének Igazgatója adta át az okleveleket. A záróünnepségen részt vett Nguyễn Thanh Tuấn, a Vietnami Szocialista Köztársaság Magyarországi Nagykövete, Thuróczy László, a vietnami-magyar nukleáris oktatási együttműködéssel megbízott szervező cég, a CETEMCOM Kft. ügyvezetője, valamint Dr. Phan Bich Thien, a Vietnami Népfront Központi Bizottság tagja, valamint a Magyar Vietnami Kapcsolatért Közhasznú Alapítvány elnöke.


Dr. Czifrus Szabolcs kiemelte, hogy bízik benne, hogy olyan tudást szereztek itt Magyarországon a tanfolyamon résztvevők, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Vietnamban sikeresen és biztonságosan felépíthessék és működtethessék atomerőművüket. Nguyễn Thanh Tuấn Nagykövet úr beszéde után a minisztériumok képviselői átvették az okleveleket, majd a közös csoportkép után egy állófogadással zárták a 6 hetes tanfolyamot.

 

Closing ceremony of nuclear training - 2015

 

A CETEMCOM Kft. idén ősszel ismét részt vesz a vietnami szakemberek újabb nukleáris továbbképzésének megszervezésében.

Szeptember 21-től egészen október 30-ig 6 héten keresztül 20 vietnami szakember vesz részt a képzéseken. A tanfolyam résztvevői az egyes érintett vietnami minisztériumokat képviselik, hiszen a vietnami atomerőmű építésénél számos hivatal és terület érintett, vegyük akár a kutatás és fejlesztést, a beruházást és az infrastruktúrát, a honvédelmet, illetve az ipari és kereskedelemi területeket.

A tanfolyam során a képzésen résztvevő szakemberek 4 hétig Budapesten a BME Nukleáris Technológiai Intézet biztosította oktatáson vesznek részt, valamint 2 hétig az MVM Paksi Atomerőműben bővíthetik ismereteiket. Mindezeket kiegészítve többek között meglátogatják az Országos Atomenergia Hivatalt, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontját, valamint Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót.

A képzésen résztvevő szakembereket egy nyitóünnepség keretében üdvözölték 2015. október 21-én.

gs ts czifrus szabolcs pht biu ti l khai ging

 

2014. szeptember 31-én egy 100 fős Záróünnepség keretében ünnepelte meg a CETEMCOM Tanácsadó Kft. az 5. HUVINETT csoport oklevél-átadási estjét, melyen a média képviselői is tiszteletüket tették. Az esemény egyben egy 2 éves program lezárultát is jelentette, melyben közel 200 fő vietnami egyetemi és főiskolai oktató szerzett diplomát az atomenergetika területén.

D01 2902a másolata

A CETEMCOM Tanácsadó Kft. szervezésében 2 workshop került megrendezésre Vietnamban, Hanoi és Ho Chi Minh városaiban 2015. május 12-én és 15-én, ahol a neves magyar eszközgyártó cég, a Gamma Műszaki Zrt. bemutatta a TVS-3 széria környezetvédelmi ellenőrző állomásait.

A workshop során többek közt a következőkről esett szó:

  1. Bevezetés a Magyarországon használatos, EU-s szabványoknak megfelelő, a levegőt és a vízi környezet automatikusan ellenőrző rendszerekbe
  2. Értekezés és tapasztalatcsere az automata környzetvédelmi rendszerek felépítéséről, üzembehelyezéséről
  3. Bevezetés az automata rendszerek működésébe, a Gamma Műszaki Zrt. által gyártott eszközök előnyeinek elemzése, felhasználási lehetőségek feltárása Vietnam számára
3-copy-5a18f

A magyar-vietnami oktatási együttműködés keretében újabb 39 egyetemi oktató és kutató érkezett Magyarországra, hogy részt vegyenek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében (BME – NTI) és az MVM Paksi Atomerőműben tartott elméleti és gyakorlati oktatáson az atomenergia területén, melynek során a képzésben résztvevők átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek az atomenergia biztonságos felhasználásáról, valamint az atomerőművek működéséről. Idén először, újdonságként kerül a programba a Gamma Műszaki Zrt. központjának, illetve gyárának meglátogatása, ahol a csoport megismerheti a kelet-európai régió egyik legjelentősebb nukleáris méréstechnikai eszközöket gyártó vállalatát.

2014 Novemberében egy magyar delegáció látogatott Vietnamba a két ország nukleáris technológiai területen történő együttműködésének megerősítése céljából. A látogatás során a neves Gamma Műszaki Zrt. egy Béta-Gamma Spektrometriai Mérőrendszert adományozott oktatási célra a Hanoi Műszaki Egyetemnek. Vietnam kormánya a közelmúltban döntött egy atomerőmű felépítése mellett, így a rendszer nagy segítséget fog jelenteni az egyetemnek a jövő kiváló szakembereinek kiképzésében.

 

1a NJOK

 

Az elmúlt években megvalósult, kiemelkedő sikernek örvendő HUVINETT program után a magyar-vietnami oktatási együttműködés 2015-ben is folytatódik. A 12 kutatóból és egyetemi oktatóból álló csoport a napokban érkezett Magyarországra, ahol közel 3 hónapon keresztül vesznek részt elméleti és gyakorlati továbbképzéseken egyaránt. Ez a továbbképzési program legfőképpen abban tér el az előzőektől, hogy itt a résztvevők kisebb csoportokban az atomenergetika egy-egy ágát tanulmányozzák részletekbe menően. Az együttműködés a korábbi évekhez képest kibővült, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, valamint az MVM Paksi Atomerőmű mellett a csoport tagjai a Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökölógiai Intézetében is vesznek részt oktatáson.

10868279 709496799171361 680101418171089002 n

CETEMCOM Kft.